Moderne svetiljke za rasvjetu. Vrste, vrste poklopaca sijalice

 • Vek trajanja je 1000 sati (oko 1 godinu, ali u stvari svetiljka služi manje, često je izgorjela)
 • Termalno zračenje
 • Visoka potrošnja energije

Halogene sijalice

Halogena lampa je žarulja sa žaruljom i sijalica napunjena gasom. Takav uređaj omogućava da žarulja sagoreva sjajnije. Nanošenje halogena, posebno broma, u unutrašnjost boca izbjegava smanjenje transparentnosti stakla tokom njegovog vijeka trajanja.

Pros:

 • čuvajući do 30% energije
 • stabilno svetlo visoke osvetljenosti
 • poboljšana reprodukcija boja
 • odsustvo ultraljubičastog zračenja

Cons:

 • visoko toplotno zračenje
 • osjetljiv na naponske napone
 • Vijek trajanja - 2000 - 3000 sati

"Ušteda energije" (kompaktne fluorescentne) sijalice

U ovim sijalicama, tok napunjenih čestica prolazi kroz bocu ispunjenu žarišnom parom, što rezultira stvaranjem ultraljubičastog zračenja. Fosforna obloga na unrašnjoj površini lampe pretvara ovo zračenje u vidljivo svetlo.

Pros:

 • čuvajući do 80% energije
 • neznatna rasipanja toplote
 • širok spektar hromatičnosti svetlosnog zračenja
 • radni vijek - from 6 to 15 hiljada sati
 • jedinstvenost distribucije svetlosti

Cons:

 • recikliranje je neophodno, jer sadrže živu i fosfor (manje od 5 mg), klasifikuju se kao otpad prve kategorije (viših) opasnosti i zahtevaju reciklažu u fabrici. Za poređenje: kućni termometar sadrži 3,000 - 5,000 mg žive.
 • IR i UV zračenje
 • faza zagrijavanja (do 1 minuta), ali Philips proizvodi sijalice koje traju nekoliko sekundi da bi se zapale u punoj snazi, takve lampe imaju logotip Quick Start.
 • relativno visoka cena
 • smanjio radni vek zbog povećanja snage
 • nestabilan rad pri temperaturi vazduha nižim od 0 ° C

LED žarulje

LED lampe su visoko tehnološko rešenje zasnovano na poluprovodničkim kristalima. Umjesto korištenja filamenta ili gasa u LED lampama, svjetlo se stvara prolaskom struje napunjenih čestica kroz poluprovodnički kristal.


LED struktura
Postoje dve glavne vrste LED-a: indikator i tip osvetljenja. LED indikator tipa, na primjer, 5 mm, obično su jeftini, low-power LED, pagodan za upotrebu kao tip rasvjeta LED, poznat i kao montirani na površinu (SMD), LED dzya visoke svjetline (HB) svjetla.

Sve LED diode imaju isti osnovni dizajn. Oni uključuju poluvodiča čip (ili čip), podloga na kojoj je instaliran kristal Na nekim LED dioda, na primjer, TFFC LED koje razvija Philips Lumileds, nisu potrebne žice za povezivanje.


Pošto su LED diode tipa indikatora male snage, sva toplota koja se stvara u njima rasipa se unutar LED-a. Svetleće LED diode imaju kućište koje se spaja na površinu, što osigurava disipaciju toplote koju stvara LED. Dobar hladnjak je od vitalnog značaja kako bi se osigurala normalna rad LED.

Pros:

 • radni vijek - 25 hiljada sati
 • ušteda energije - 80%
 • odmah daje jako svetlo
 • odsustvo IR i UV zračenja
 • odsustvo toplotnog zračenja
 • kvalitet i osvetljenost svetlosnog fluksa se ne menja s vremenom

Cons:

 • Relativno visok trošak lampice (299 rubalja za Philips LED lampu, analog od 60 W žarulje za žarulje)

Socles

Cokli su različitog tipa i dizajna. Razumijete koji od njih će pomoći u obeležavanju.


Prvo slovo označava tip kapice. Osvetljenje kuće se uglavnom koristi:

 • E-navojna baza (Edison)
 • G-pin osnova

Broj u oznaci kapice označava prečnik priključnog dela ili rastojanje između igle.

Male slovne oznake na kraju ukazuju na broj kontaktnih ploča, igle ili fleksibilnih veza (samo kod određenih tipova):

 • s - jedan kontakt
 • d - dva kontakta

Ponekad se prvom slovu dodaje još jedno objašnjenje slova U, što označava lampu koja štedi energiju.

LED žarulje za kućno osvetljenje imaju standardne postolje, pogodne za najčešće korištene u svakodnevnom životu.

Navojna baza E (Edison)

Socle e10 - ovo je najmanja baza sa navojem. Može se koristiti u božićnim vijenacima ili u baterijskim lampama.

Baza e14 - tzv. minions, najčešće se koriste u malim sijalicama, skoncesima i lusteri. Moderne LED lampe surama napravljene u takvom coklu, mogu ih zameniti bilo kojom standardnom žarnom lampom, što će značajno uštedje energiju. Svetiljke za takav kertridž razlikuju veliki broj tipova: kruškasti, u obliku sveća, u obliku kapljice, sferičnom, ogledalom i drugima.

Socle e27 - svetiljke sa takvim coklom su najčešće, one odgovaraju standardim kertridžima koji su instalirani u svakoj sobi.LED lampe sa takvom kapicom koliko god je moguće podsećaju na standardne i poznate žarulje sažarnom niti, one će postaviti svaku lampu s sličnim kertridžima.

Pin socles

Socket GU10 - ima zgušnjavanje na krajevima kontakata za okretanje veze sa kertridžom. Ova vrsta cokla ima standardne plafonjere.

PLUG GU5,3 - najčešće se nalaze u halogenim sijalicama MR16. Takav socle za osvetljenje nagiba, u lampama za nameštaj, u suspendovane i istegnute plafone. LED lampe sa takvom bazom predstavljaju prilično širok ruler, tako da mogu u potpunosti zameniti halogene sijalice.

Opcije sijalice

Pre svega, sijalicu karakteriše magnitudapotrošnja energije (vati). Svetiljke žarulje - uobičajene 40-60 vati. Snaga LED svetiljki za domaće namene iznosila je između 1 i 15 vati. Važno je shvatiti da potrošnja električne energije karakteriše samo "brzina" potrošnje električne energije iz mreže, a ne svetlosni tok, koji određuje kako sjajno svetli sijalica.

Svetlosni fluks izmeren u lumenima, a najelitnije karakteriše izvor svetlosti u smislu njegove sposobnosti da osvetli prostoriju.


Temperatura boje- parametar koji određuje nijansu boje zračenja sijalice. Toplotno belo svetlo odgovara temperaturi boje od 2700 - 3500 ° K (2700 - ima primetan žuti ton i pruža udobno osvetljenje, 3500 - bliže bijeloj i oštriji). Temperatura boje 4000 - 5000 ° odgovara neutralnom belom svetlu, pruža snažno i udobno osvetljenje. 6500 ° i više - hladno belo svetlo, često se koristi za ulično osvetljenje (pošto se na takvoj temperaturi boje ostvaruje veća svetlost).

Drugi važan parametar -omjer prikaza boje, koji karakteriše tačnost percepcije boje predmeta kada se osvetli lampom. Koeficijent ispuštanja boje mora bit na naznačen na lampi, a za LED izvore namenjene za unutrašnje osvetljenje, mora biti 80 Ra.

Ne manje važan indikator -vijek trajanja. Preporučuje se upotreba sijalica poznatih i pouzdanih proizvođača, u suprotnom životni vijek će imati rizik da se ne podudaraju sa navedenim.

Sijalice i zdravlje

Savremene kompanije rade mnogo istraživanja, proučavajući kako osvetljenje utiče na zdravlje i blagostanje ljudi. Tokom ovih studija stvorena su nova rješenja. Proizvođači - članovi Evropskog udruženja osvjetljenja, uključujući i Philips, proizvode LED žarulje, poštujući najstrožije zakonske zahtjeve (i vrlo su strogi u Evropskoj uniji).


Bati u sobi osvijetljene LED rasvjeta rješenja, je sigurno kao i ostati na ulici sa prirodno svjetlo u sobi ili bilo kojeg drugog izvora ve štačke svetlosti

Prema standardu Međunarodne elektrotehničke komisije (IEC) 62471, izvori svjetlosti su podeljeni u četiri rizične grupe. Sunčeva svetlost pada u 2 ili 3 grupe (najveći rizik za vid). U isto vrijeme, LED lampe za kućnu rasvjetu, kao i drug i izvori veštačke svetlosti (sažarnom niti sunce naočare.

Plavi deo spektra je najsigurniji za naš vid. Ljudi koji su u opasnosti (suviše osetljivi na ovaj deo spektra) treba da koriste LED ili kompaktnu fluorescentnu lampu sa niskom temperaturom boje u svakodnevnom životu. Takođe je preporučljivo dati prednost lampama sa nijansama.

Budućnost osvetljenja

LED diode - jedno od najočekvidnijih oblasti razvoja tehnologije osvetljenja: zbog jedinstvenih karakteristika mogućnosti njihove upotrebe, LED diode su gotovo neograničene.

Uzimajući u obzir brz napredak u tehničkom napretku, sada je teško zamisliti koja će vrsta kućnog osvetljenja biti, na primjer, za sto godina. Pod pretpostavkom da se moderni trendovi odražavaju u budućim stanovima, osvjetljenje će biti energetki efikasno, dinamično, a također će maksimizirati i dopuniti prirodno svjetlo. Zahvaljujući LED i OLED tehnologijama (organske LED diode), izvori svjetlosti mogu se koristiti za svaku površinu: nameštaj, zidovi, pod, odjeća. Na primjer, svjetlosne Philips pozadine su već dostupne, stvaraju osećaj da cijeli zid sija, a njegovi svjetlosni režimi mogu se promijeniti. Dakle, ujutro mogu sjajno sjajno belo svjetlo, a večernje iznenađenje s predstavom sjenila. OLED ploče će moći da zamene prozore, koje će tokom dnevne svetlosti prepustiti dnevnu svetlost i služiti kao pročirno staklo, a noću najtanji paneli će simulirati zalazak sunca, zoru ili sunčaknio paneli že simulirati zalazak sunca, zoru ili sunčikanji

Svet oko nas: sve o električnim sijalicama Pavel Dmitriev

Podnožje - element koji je potreban za pričvršćivanje lampe u kertridž i dovoditi ga na električnu struju. Moderne lampe koriste različite vrste kertridža.

Postoji mnogo vrsta čarobnjaka. Zbog toga, pre nego što pređete u prodavnicu za novu lampu za lampu ili za pričvršćivanje, važno je obratiti pažnju na osnovu lampice koja se koristi u lampi.

Savjet: u savremenim kineskim lustrima i lampe često su korišćene lampe sa vrlo egzotičnim nogama.Kako biste izbjegli problem pronalaženja sijalica za zamjenu u budućnosti, kupite električne proizvode dizajnirane za sijalice sa popularnim socijalima.

Sistem notacije za postolje sastoji se od nekoliko elemenata:

I) Prvo slovo ukazujetip kapice:

 • "E" označava da je ova utičnica navojna (Edisonova baza) jedna od najpopularnijih (E27, E14);
 • "G" u ime socle pokazuje da je ovaj sok čip drugi najpopularniji (G4, GX53);
 • "R" znači da je ova utičnica sa ugradnim kontaktom (R39, R63);
 • "P" označava kapicu za fokusiranje;
 • "B" označava da je ovaj čop je pin (to je bajonet);
 • "S" označava da je socle sofit.

Ii) Takođe u ime socle naći ćete broj. Ovo jeprečnik priključni deo poklopca or rastojanje između zatiča.

Iii) U ime socle mogu biti mala slova. Oni podrazumevaju broj kontaktnih ploča, fleksibilnih veza ili igle u ovoj bazi.

 • s = jedan kontakt,
 • d = dva kontakta,
 • t = tri kontakta,
 • q = četiri kontakta,
 • p = pet kontakata.

Poklopac zavrtnja (E14, E27, E40)

Konvencionalna svetla za osvetljenje imaju navojnu podlogu sa spoljnim prečnikom od 14, 27 ili 40 mm i posebnim navojem sa velikim nagibom. Takvi zglobovi se zovu E14, E27 i E40, respektivno. Pismo "E" (Edison) znači vijčani uređaj. Figura koja sledi slovo u klasifikaciji odgovara spoljnom prečniku u milimetrima.

Lampe sa E27 utičnicom (ES) su one "Ilyichove sijalice", na koje smo svi navikli. Najčešće se koriste u lusteri, plafonima, zidnim i radnim lampama. Baza E27 je sistem za brzo spajanje sa navojem za kertridž i lampu prečnika 27 milimetara. Ove lampe se najčešće pokreću preko AC 220V (AC).

(SES) - takođe je veoma popularan. Lampe sa takvim coklom se često nazivaju "minions" za minijaturne klasične lampe i skonce. Praktično u svakom stanu postoji mjesto gdje su postavljene sijalice sa takvim soklom. Najčešće je kuhinja, toalet ili kupatilo, hodnik. Sijalice sa E14 kapom često imaju oblik sveća (C37), loptu (G45) ili gljivicu (R63, R50, R39). Ove lampe se najčešće pokreću preko AC 220V (AC). Promjer ovog čelika je 14 mm.

Svetiljke sa E40 utičnicom(GES) često imaju više snage i koriste se za industrijsko i ulično osvetljenje. Na primer, DRL sijalice imaju samo takvu osnovu. Takva sijalica napaja AC 220V (AC). Prečnik ovog seta je 40 mm.

Osim toga, postoje i manje popularne osnove navoja:

 • E5 - mikrohum (LES) prečnika 5 mm,
 • E10 - miniaturni sok (MES) prečnika 10 mm,
 • E12 - miniaturni sok (MES) prečnika 12 mm,
 • E17 - mala baza (SES) prečnika 17 mm,
 • E26 - srednja cokla (ES) prečnika 26 mm.

Utičnica (G4, GU5.3, G6.35, GU10, G9, G13, G23, G53, GX53)

Oznaceno slovom G. Za povezivanje lampe sa kertridzom koristi se pin sistem. Brojevi u oznaku prikazali udaljenost između centara igle (on slices to rastojanje iznosi N), and the promisera kruga na kojima centara igle.

Za kape ovog tipa se često koriste dodatni simboli koji ukazuju izmjene ne mogu zamijeniti lampe: U, X, Y, Z. Na primjer, lampe 53 GX i G53 imaju istu udaljenost između centara igle (53 mm), ali zahtijevaju potpuno različite utičnice veličine za povezivanje.

Najčešće se nalaze u halogenim i LED sijalicama veličine MR16, koje se koriste u nišnim rasvjetnim, kućnim, dekorativnim i display ekranima. Obično se ove sijalice napajaju iz mreže 220V (AC) or 12V (AC / DC). Inače, među LED sijalicama ova baza je veoma popularna.


Svetiljke sa osovinicomkapa GU10 takođe imaju veličinu MR16, ubačene u kertridž i pokrivene do granice u posebnoj bravi. Zbog toga, koriste se tamo gde, zbog vibracija ili spoljnih uticaja, mogu se ispasti druge sijalice. Snabdevanje sijalica sa GU10 utičnicom obično se vrši iz AC 220V (AC).

Vanjske strane, sijalice sa GU10 i GU5.3 socijalima se razlikuju samo u debljini i izgledu igle.

Dizajniran za minijaturne sijalice sa MR11 kućištem, koji se široko koriste za dekorativno osvjetljenje zbog svoje svjetle reflektorije. Najčešće su niskonaponske lampe za napon 12 / 24V, ali se takođe nalaze na 220V (AC). Prednosti ovih lampi se manifestuju, pre svega, u ugradnim plafonskim svetiljkama i fleksibilnim sistemima osvetljenja.

Veoma sličan prethodnim. Rastojanje izmedju igle je 6.35 mm. Snabdevanje takvim lamelama obično dolazi od AC 220V (AC).

Socle g9 - takođe i utičnicu u obliku dve izdužene petlje žice sa rastojanjem između pinova od 9 mm. Lampe sa G9 utičnicom se koriste u osvetljenju i dekorativnom osvetljenju, a nedavno se često nalaze u lusteri za dom. Pinska osnova je veoma pogodna za korišćenje - instalacija i zamena sijalica je brza i jednostavna

Glava glave sa razmakom od 13 mm između pinceta. Lampe sa ovim sokom se najčešće instaliraju u uređajima kao suto Armstrong, LPO, LVO, LSP i drugi.

Cijevne fluorescentne i LED lampe T8 imaju istu bazu G13 i analogni su.


Socle g23- ovo je socle sa rastojanjem između pinova od 23 mm. Sijalice sa takvom bazom se često koriste u stonim lampama, svetiljkama za tuševe i kupatila. Sokle utičnice takvih lampe imaju posebne rupe za montažu u obične zidne lampe.

Često se koristi za viseće i istegnute plafone u stambenim i poslovnim zgradama zbog male visine sijalica sa takvom kapicom (28 mm). Takva sijalica se takođe okreću prema zaustavljanju posebnom bravom (poput sijalica sa GU10 bazom). Udaljenost između centara zatiča je 53 mm. Lampe sa GX53 utičnicom obično rade sa AC 220V (AC) i ne zahtevaju nikakve transformatore.

Za povezivanje ovih sijalica obično je dovoljno pogodno za utičnicu, dodatni kertridži nisu potrebni.- "stariji brat socle GX53". Apsolutno je analogno tome, s jedino razlikom što je rastojanje između centra pina 70 mm.

Lampa sasocle G53 Koristi se u onim područjima gdje je potrebno usmeriti osvetljenje, na primjer

Lampe sa takvom kapicom najčešće se koriste u svetiljkama sa pričvršćenim pričvršćivanan "kardanske" lampe.


Podnožje je elementelektrična lampa, neophodno za pričvršćivanje lampe u kertridžu, kao i za dovod električne struje u lampe. Postolje je napravljeno od metala, ponekad od keramike. Ima unutar delova sijalice (elektrode, filamente) i spoljne kontakte.

Da biste izračunali osvetljenje sobe, možete iskoristiti kalkulator za proračun osvetljenja sobe.

Kod različitih sijalica koriste se različite vrste kertridža, u svakom kertridžu ugrađena je samo lampe sa odgovarajućom bazom. Kupujući lampu ili odabirom lampe za to, potrebno je obratiti pažnju na bazu sijalice koja se koristi u uređaju.

Postoji mnogo vrsta i podvrsta soclova. 2 glavne grupe:pin,navojem. Najčešći je navojni vijak.

Prvo slovo u oznaci kapice određuje njegov tip:

 • E - Edisonova navojna baza;
 • G - utičnica;
 • R - zglob sa ugradnim kontaktima;
 • B - utičnica (bajonet);
 • S - Soffit socle;
 • P - fokusiranje kapice;
 • T - telefonska utičnica;
 • K - kablovska utičnica;
 • W - lampe s lampe.

Broj koji označava veličinu kapice ili razmak između kontakata, na primer:E14, E27, G5, G13;

Mala slova određuju broj priključnih kontakata ili ploča:

 • s- 1 kontakt;
 • d - 2 kontakta;
 • t - 3 kontakata;
 • q - 4 kontakata;
 • str - 5 kontakata;

Edisonova navojna baza e

Ova vrsta soclea najčešće se koristi od pronalaska njegovog Edison. Njegov oblik navoja za brzo povezivanje sijalica koristi se u kućnim lampama i lusteri. NotacijaExx odgovara prečniku u milimetrima. Na primer: soclee27 - priključak sa navojem prečnika oko 27 mm.

Prečnik, mm

Ime

Mikrokozol (LES)

Miniaturni socle (MES)

Miniaturni socle (MES)

"Mignon" (SES)

Mala baza (SES)

Srednja baza (ES)

Srednja baza (ES)

Velika baza (GES)

Socle E14.

E14 - on je "minion"Jedna od najkorisnijih u svakodnevnom životu je tipovi socijalista.

Socle E27.

E27- je najpoznatija i najčešća vrsta soclea. Ovaj sok se trenutno koristi ne samo u proizvodnji žarulje sa žarnom niti, ali i druge vrste sijalica, kao š to su Imajte na umu da kompakt fluorescentne sijalice sa soclomE27iE14 Nisu pogodni za rad u kolima sa elektronskim prekidačima i dimerima.

Utičnica G.

U pin pinovima se koristi pin sistem koji povezuje lampe sa kertridžom. Brojevi u notaciji označavaju rastojanje između centra zatiča i za veći broj zatiča, prečnika kruga na kojem se nalaze centri za centriranje. PismaU x y z odrediti modifikaciju strukture. Ovi zubi nisu zamenljivi!

Udaljenost između

kontakti, mm

G5.3 GU5.3 GX5.3

G4 baza

G4 baza Koristi se u minijaturnim halogenim sijalicama sa naponom od 12V or 24V. Vijek trajanja halogenih sijalica je više od 2000 sati.

Socket g5

Socket g5 Koristi se u fluorescentnim cevnim lamelama s prečnikom sijalice od 16 mm.

Socle g13


Baza gu5


Svetiljke s poklopcemGU5.3 (MR16) se koristi u domaćinstvima za ugradno osvetljenje.

Socket GU10

Svetiljke s poklopcemGU10 imaju zgušnjavanje na kraju kontakata za rotacionu vezu sa kertridžom.

Poklopac sa ugaonim kontaktom R.

Ovaj tip čađi se koristi u nekim varijantama kvarcnih halogenih sijalica, kao iu osvjetljenju visokog intenziteta. Cifre u oznaci kapice određuju ukupnu dužinu lampe, mm.

Okrugli R7

Utičnica (bajonet) B.

Figura u obeležavanju utičnice određuje spoljni prečnik poklopca (B9s, B15d, B22d) mm. Njegova funkcija - asimetrična lateralni kontakte, koji su pozicionirani u držač lampe (glava) je strogo predodređen način za fokusiranje svjetlo fluksa;

U drugim zemljama, umjesto figures and milimetrima, koriste se skraćenice:

BC - Bayonet Cap (Bayonet baza) =B22d, Oznaka na ruskom jeziku 2Š22;

SBC - mala bajonet kapica (Mala bajonet baza) =B15d, Oznaka na ruskom jeziku 2Š15;

MBC ili MBB - Minijaturni Bayonet Cap / Base (Minijaturna baza baza) = Ba9s, oznaka na ruskom jeziku 1Š9;

Cap BA15D.

Soffit socle S.

Socle "S" (Festoon ili Torpedo Lamps / Garland) - kontakti sa poklopcem nalaze sa sa obe strane, na primer kao stakleni osigurač. Figura u skraćenici definiše spoljni prečnik kućišta u mm (S6, S7, S8.5). Ove lampe se često koriste za osvetljavanje unutrašnjosti automobila i registarske tablice.

Utičnice SV7 i SV8.5.


Sijalice ovog tipa se koriste u automobilima za osvetljavanje registarske tablice i osvetljenja kabine.

Kapa za fokusiranje P.

Socle "P" (Predfokusiranje tip baze / tip utičnica fokusiran) - ovaj tip kape za grafoskopa, navigacijska svjetla, reflektore, projektore, baterijske lampe and druge tim leća koja se nalazi u uččnicu, fokusira, you will have isp; za fokusiranje ili deo poklopca.

Cap p20d


Koristi se u svijetlim automobilima.

Telefonska utičnica T

Svetleće sijalice osvetljenja, konzole, mnemoničke šeme i tako dalje su pogodne za ovu vrstu soclea. Cifre u obeležavanju određuju spoljnu širinu u milimetrima, koja se meri kontaktnim pločama. Ove lampe se sada koriste u različitim panelima za automatizaciju, mnemoničkim kolima, kontrolnim pločama.

Trenutno, u različitim projekcionim sijalicama postoje mnogi nestandardni džepovi:

 • To - socle sa kablovskom vezom;
 • H - specijalna baza za ksenonske lampe.

U tipu soklaW Kontakt s kertridžom se odvija direktno kroz strujne kanale koji se nalaze na staklenoj podlozi lampe. Brojevi ukazuju na ukupnu debljinu staklenog dela sa 1 strujnim ulazom. Zatim su podešeni znaci umnožavanja i širina osnove poklopca u mm.

Prilikom izbora sijalica, posebna pažnja se posvećuje njihovoj moći i veličini primjenjenog napona, ponekad zaboravljajući koje vrste sijalica i tipove nogu su potrebne. Poslednji zavisi od snabdevanja strujom filamenta i kvaliteta priključka. Postolje je osnova celog dizajna sijalice, jer drži krhku staklenu sijalicu.

Vrste čvorova svetiljki osvetljenja

Vrste

Tipovi kertridža se stalno poboljšavaju i mijenjaju. S tim u vezi, neophodno je razlikovati označavanje proizvoda i obratiti pažnju na ono što osnova sadrži zapaljenu lampu osvjetljenja, kada je potrebno zamijeniti.

Sve svetiljke ne mogu imati standardni način povezivanja. U budućnosti mogu biti problemi sa zamenom. Prema tome, trebalo bi da kupite proizvode od zajedničkog dizajna.

Oznake nekog socle uključuju nekoliko elemenata. Prvo slovo odražava njegov tip, koji može biti sledeći:

 • E - navoj (najpoznatiji za žarulje sa žarnom niti);
 • G-pin;
 • R - ugradni kontakt;
 • P - sa fokusiranjem;
 • B - pin;
 • S - sofitny;
 • T - telefon;
 • K - kabel;
 • W je lamplasta lampa.

Broj koji prati slovo odražava širinu dela koji ulazi u kertridž ili međusobno rastojanje.

Broj pinova, ploča ili drugih veza označava se malim slovima: s = 1, d = 2, t = 3, q ​​= 4, p = 5.

Materijal za socle je metal, otporan na koroziju ili prevučen. Spoljne elektrode mogu se postaviti na bazi stakla, plastike i keramike.

Prilikom izbora sijalica za osvetljenje, uzimaju se u obzir sljedeće tačke:

 • karakterističan tip socle;
 • naponsku lampu napajanja i mrežu, gdje je namijenjena za instalaciju;
 • potrošnja energije;
 • šema veze sa izvorima.

Edison je dizajnirao vijčanu vezu sa kertridžom najčešće žarljive žarulje. Sada je takva veza takođe popularna za lampe koje štede energiju. Prečnik 27 mm je najčešći i u svakodnevnom životu se koristi na svakom koraku: u plafonima, lusteri, zidnim lamelama. Napon napajanja je pretežno 220V AC.


Pričvršćena baza sijalice

Popularna je veličina E14. Za konvencionalnu žarnu lampicu nije bila pogodna zbog male površine za hlađenje, ali sada nije bitno, jer energetske sijalice ne emituju mnogo toplote. U početku su se koristili u malim lampama u kuhinji, u kupatilu ili u hodniku, ali sada možete videti svuda.

Pod naponom 110V koriste se socijalci E26 i E17. Miniaturne sijalice sizes E5, E10 i E12 nisu vrlo rasprostranjene, ali su neophodne za uređaje za osvetljenje, koriste se u baterijskim lampama i tamo gdje nema potrebe za velikom snagomyyyyyyyyyyouryyyyyouryyyyouryyyyouryouryyyouryouryouryouryourympyremai

U industrijskim svetiljkama i za ulično osvetljenje koristi se baza E40. Potrebno je za snagu 250W ili više.

Da biste povezali lampu sa kertridžom, takođe je sistem pinova. Broj poslije slova G označava rastojanje između dva kontakta, a jjihovim većim brojem, prečnik spoljnog kruga prolazi kroz svoje center.

Ovaj tip se odlikuje različitim modifikacijama. Oznaka tipa može biti predstavljena slovom koji odražava drugi oblik konektora. Ako je oznaka drugačija, onda sa izvesnom sigurnošću može se reći da se lampica ne uklapa u drugi kertridž, čak i ako su pinovi postavljeni na jednakim rastojanjima (na primjer, G53 i GX53).

Neke vrste lampica za uštedu energije su u velikoj potražnji zbog proširenja funkcionalnosti. Umesto žarulje sa žaruljem, LED diode su svuda.Za dekorativno dekorisanje, široko se koriste minijaturni reflektori sa G4 bazom.


Svetiljke sa utičnicom G4

Za nove vrste lampica za uštedu energije pojavili su se i posebni socijalci, koji su brzo postali uobičajeni, na primjer, GU5.3 za LED u osvjetljavanju plafona, nišama, izložbama. Za iste svrhe koristi se socle G6.35, koji pokreće konvencionalna mreža.

Za posebne radne uslove, GU10 je dizajniran, koji se prvo ubacuje u držač, a zatim se rotira dok se ne zaključa u bravi. Koristi se kada druge sijalice mogu padati sa spoljašnjih mehaničkih uticaja.

Baze GX53 i GX70 sa rastojanjima između pinova od 53 mm up to 70 mm koriste se u spuštenim plafonima. Sijalica ne uzima mnogo prostora zahvaljujući ravnom dizajnu, u kojem je integrisan veliki broj LED dioda.


LED lampa sa bazom GX53

Svjetiljke se koriste gdje god je potreban usmereni tok svjetla: reflektori, svjetiljke, filmskij projektori, auto farovi, dizajn dizajna. Karakteristika uređaja je prisustvo objektiva ili reflektora u bazi, formirajući pravac zraka. Oznaka označava prečnik prirubnice za fokusiranje, na primer, P14.5.


Automatske žarulje sa fokusirajućim reflektorima

Lampica je postavljena kao osigurač - kontakti sa oba kraja, mada postoje dizajni sa jednim. Obično žarulje koriste za osvjetljavanje prostora ili unutrašnjosti automobila. Sada možete naći umesto mnoge michée slične veze za energetske štedljive sijalice, na primjer, LED. Cifre nakon slova S označavaju prečnik tela: S6, S10, S12.


LED Tube Lamp

Utičnica sa ugradnim kontaktom

Priključak se koristi u tubularnim halogenim i kvarcnim sijalicama, namenjenim visokoj snazi. Uređaji za osvetljenje zasnovani na njima dizajnirani su za stvaranje visokog intenziteta svetlosnog fluksa (reflektori, navigaciona brodska svetla, automobila blizu i daleke svjetlosti). Oni su mala po veličini i težini. Poklopac se označava slovom R, a zatim su prikazani prečnik, bro kontakata sa velikim slovom i dužina lampe, primjer na R7s118. Napon napajanja je 220V.


Utičnica sa ugradnim kontaktom

Indikatorske sijalice sa oznakom "T" se koriste na kontrolnim panelima, spoljašnjim panelima elektronskih jedinica, u pokazivačkim uređajima. Brojevi nakon slova, možete odrediti širinu osnove pomoću pin pinova. Cod domaćih sijalica je 6,8 mm, dok je za uvezene sijalice 4,5, 4,6 i 5,5.

Postepeno se uvode svetlosni izvori koji štede energiju umesto žarulja.


LED lampa sa telefonskom utičnicom

Na najjednostavnijem uređaju, pinovi se postavljaju direktno iznad čaše sijalice na bazi. Ova veza se retko koristi. Brojevi ukazuju na debljinu staklenog dela gde se nalazi trenutni ulaz, a zatim širina osnove.

Drugi život soclea

Od malih LED lampi i lampe koje štede energiju, možete sami napraviti prelepe sijalice.

Kada se napaja iz 220V mreže, budite pažljivi. Ako nema stručnosti u rukovanju električnom energijom, bolje je ne preduzimati takav rad.

Za razliku od nerazdvojnih žarulja sa žarnom niti, vijčani poklopac koji se štedi energijom može se povezati sa staklenom sijalicom sa zatvaračima. Postoje mesta na kojima možete postaviti podnožje pomoću odvijača ili noža i odvojiti ga od staklenog dela, pokušavajući da ne oštete žice za napajanje.

Cevi treba pažljivo pukovne tako da staklo ne pukne, a pare živine ne ulaze u prostoriju.

Kao izvori svjetlosti moguće je uzimati svjetleće diode NK6. Oni su svetli i troše malo energije. LED diode se mogu postaviti u krov vrha poklopca sa 6 rupa za cevi. Da bi ih postavili odozdo, postavljena je plastična osnova duž prečnika poklopca.

Vozač RLD2-1 je pogodan za napajanje. Dizajniran je da konzistentno povezuje tri LED diode snage 1W. Svaki NK6 ima snage 1 / 3W. Zbog toga se paralelno povezuju 3 LED diode, nakon čega se vrši serijska veza ovih lanaca.


LED lampe iz potrošene cokle: a - LEDs NK6; b - ugradnja LED dioda u gornji poklopac poklopca; c - shema izvorne veze; d - priključivanje LED na napajanje; d - gotova lampa.

LED diode su povezane sa vozačem, a poslednje - na izlazne žice poklopca. Nakon što je sijalica u potpunosti montirana i povezana na mrežu.

Kao rezultat, dobijena je 3W lampa, slično u osvjetljenosti na žarulju sa utapanjem od 20-30W. Broj LED-ova može biti različit ako pronađete odgovarajući vozač, sve to ide u bazu. Vozač može biti izveden napolje ako se ne uklapa u bazu. Umjesto diode koja emituje svetlo, može se koristiti mala žarulja sa žaruljom, koja se napaja transformatorom.

Sijalice za kuću. Video

Detaljan pregled sijalica za dom može se prikazati na prikazanom video snimku.

Nedavno su se pojavili brojni tipovi sijalica i tipovi čvorova. Pri kupovini treba obratiti pažnju na razlike u dizajnu njihovih veza sa kertridžima, potrošnji energije, veličini i tipovima izvora napajanja (direktna ili izmjenična struja).

Related news

Moderne svetiljke za rasvjetu. Vrste, vrste poklopaca sijalice image, picture, imagery


Moderne svetiljke za rasvjetu. Vrste, vrste poklopaca sijalice 81


Moderne svetiljke za rasvjetu. Vrste, vrste poklopaca sijalice 85


Moderne svetiljke za rasvjetu. Vrste, vrste poklopaca sijalice 35


Moderne svetiljke za rasvjetu. Vrste, vrste poklopaca sijalice 39


Moderne svetiljke za rasvjetu. Vrste, vrste poklopaca sijalice 1


Moderne svetiljke za rasvjetu. Vrste, vrste poklopaca sijalice 44